Logo Fundacji Estera
Home | Zostań Wolontariuszem | Media | Kontakt |

Relacje naszych przyjaciół z Syrii sprawiły, że poczuliśmy się w obowiązku założyć Fundację Estera i zacząć skutecznie pomagać uciemiężonym chrześcijanom. Naszą misją jest aktywne działanie na rzecz ochrony życia wszystkich najbardziej zagrożonych.

Problem uchodźstwa jest złożony dlatego pomoc musi być bardzo wszechstronna. Nasza rola zaczyna się już na etapie wyrabianie przez Syryjczyków niezbędnych do podróży dokumentów. Następnie organizujemy im transport do kraju ościennego, z którego później samolotem czarterowym udają się do Polski. Następnie włączamy ich do naszego programu mającego na celu znacznie przyśpieszenie ich asymilacji; zapewniamy im wsparcie we wszelkich codziennych sprawach, organizujemy intensywne kursy języka polskiego. Potrzebna jest więc pomoc zarówno materialna, jak i formalno-prawna i psychologiczna.

Priorytetowo zajmujemy się również lobbingiem na rzecz rozwiązań prawnych, które otworzyły by granice dla większej liczby uchodźców z Syrii. Duży nacisk kładziemy na zwiększenie świadomości społecznej odnośnie konfliktu syryjskiego i konieczności intensyfikacji niesienia pomocy humanitarnej.

Miriam Shaded
Prezes Zarządu Fundacji Estera

Zaangażowana prywatnie w działalność społeczną, broni Praw Człowieka w ramach utworzonej przez siebie Fundacji Estera. Współpracuje z Polskim Rządem, sprowadzając do Polski syryjskich chrześcijan i pracując nad utworzeniem okien życia na terenie ambasad, które umożliwiały by adopcję osieroconych w wyniku wojny dzieci. Wszystkie działania realizuje na zasadzie wolontariatu, nie pobiera za swój poświęcony sprawie czas żadnych pieniędzy.

W życiu zawodowym jest pomysłodawczynią i właścicielką obecnie realizowanych innowacyjnych platform e-biznesowych należących do jej firmy Shaded Investments:
  • Wirtualne centrum handlowe: eMall;
  • Zaawansowana wyszukiwarka produktów: Pruductfinder;
  • Wirtualne kupony i vouchery: Discounti.
Shaded Investments jest również fundatorem działań Fundacji Estera.

IDEA BANK

PLN: 31 1950 0001 2006 0846 8518 0002