Logo Fundacji Estera
Home | Zostań Wolontariuszem | Media | Kontakt |

Życie tysięcy chrześcijan w tym wielu setek dzieci jest w rękach Polaków i Polskiego Rządu. Fundacja Estera sprowadziła już do Polski pięćdziesiąt syryjskich rodzin, czyli blisko sto sześćdziesiąt osób. Kwestią najbliższych tygodni jest sprowadzenie kolejnych. To bardzo skomplikowana logistycznie akcja - ewenement na skalę światową. Wymaga wiele pracy i wielkich nakładów finansowych. Realizowany będzie dla nich program mający na celu przyśpieszenie procesu ich asymilacji, którego składową są między innymi intensywne lekcje języka polskiego. Działa już również system do sprawowania kompleksowej opieki nad naszymi podopiecznymi. Wszystko jest finansowane z prywatnych środków ludzi dobrej woli, a nie z pieniędzy podatników.

Osiągnęliśmy wszyscy ogromny sukces, jednak wciąż tysiące osób wymagają natychmiastowej pomocy. Fundacja Estera wraz z jednostkami współpracującymi jest w stanie zagwarantować utrzymanie i opiekę dla 1,5 tys. prześladowanych chrześcijan z Syrii.

Działania Fundacji są ponaddenominacyjne oraz apolityczne. Naszym nadrzędnym celem jest ratowanie przed ludobójstwem prześladowanych chrześcijan. Chcemy, by utartym przez nas szlakiem podążyły również inne kraje i włączyły się tym samym w ratowanie najbardziej zagrożonej mniejszości w Syrii. Syryjczykom pomagamy również na miejscu za pośrednictwem miejscowych zborów chrześcijańskich - organizujemy schronienie dziesiątkom osób oczekującym na rozpoczęcie podróży do Polski. To jednak nie wszystko, czym się zajmujemy. Lobbujemy zmiany prawne mające na celu ochronę kobiet przed okrutnym prawem szariatu. Chcemy ukrócić proceder poniżania i gnębienia kobiet, które funkcjonuje na porządku dziennym w większości islamskich kultur.

Apelujemy do wszystkich patriarchów kościelnych. o wsparcie nas w naszych działaniach. Jednocześnie serdecznie dziękujemy Rządowi Rzeczpospolitej Polskiej za tak udaną współpracę i prosimy o jej kontynuację.

Garść statystyk

Ponad 355.000 osób straciło życie podczas wciąż nasilającego się konfliktu w Syrii. Ta przerażająca liczba nie uwzględnia jednak tych, których śmierci nie zarejestrowano ze względu na problemy komunikacyjne i rygorystyczne wymogi uznania ludzkich strat. Szacuje się, że takich osób może być na chwilę obecną około 80.000. [Syria Observatory for Human Rights, TVN, Fundacja Estera]

200 śmiertelnych ofiar dziennie - to tak, jakby każdego dnia ulegał katastrofie Boening 737, na którego lot zostały wyprzedane wszystkie miejsca. To również liczba mieszkańców średniej wielkości budynku mieszkalnego, czy uczniów małej szkoły.

Wojna w Syrii doprowadziła już do osierocenia 500 tysięcy dzieci [Fundacja IHH Humanitarian Relief]. Większość z nich żyje teraz w nędzy, głoduje, jest bita, przymuszana do małżeństw i poddawana różnego rodzaju przemocy seksualnej. Dane te udowadniają pilną potrzebę zakrojonej na szeroką skalę ingerencji zewnętrznych krajów w celu zapewnienia odpowiedniego środowiska do rozwoju dla sierot.

W Polsce przygotowuje się do przysposobienia rocznie od 20 do 30 tysięcy małżeństw. [Duszpasterstwo Rodzin Diecezji Warszawsko-Praskiej]

Uchodźcy

Koszmar przeżywają nie tylko Ci, którzy wciąż muszą żyć w ogarniętej wojną Syrii. Wielu musi walczyć o przetrwanie już poza granicami swojego kraju. Liczba syryjskich uchodźców przekroczyła już 3,8 mln., a do tego należy jeszcze doliczyć 9 mln. uchodźców wewnętrznych. Kraje ościenne nie są w stanie poradzić sobie z napływającą liczbą uciekinierów z rejonu konfliktu. Zmagają się oni z głodem, chorobami, powszechną biedą, brakiem dachu nad głową. (1) Najbardziej tym problemem dotknięte są dzieci stanowiące około połowę wszystkich uchodźców. Pięćdziesiąt procent z nich stanowią dzieci w wieku szkolnym. [1. wyborcza.pl; amnesty.org; worldvision.org]

Wielu z nas ciężko sobie wyobrazić, kim są i co muszą przeżywać ci ludzie. Uciekają przed działaniami wojennymi, często będąc w traumie po przeżyciu ogromnych tragedii oraz utracie bliskich osób - często będąc tego świadkami. Potrzebują teraz spokoju i profesjonalnej opieki. Z Państwa wsparciem możemy im to teraz umożliwić.

Śmierć nie tylko od strzałów

Około 1,7 miliona Syryjczyków cierpi z powodu głodu i chorób. Nie mają dachu nad głową ani środków do życia. Szacuje się, że w samym Libanie ok. 200 tys. syryjskich dzieci jest zmuszanych do niewolniczej pracy. (1) Zima w Libanie zbiera wśród nich tragiczne żniwa. Brak pomocy z zewnątrz jest najczęściej dla nich wyrokiem śmierci. [1. theguardian.com 2014-12; 2. independent.co.uk 2014-10; 3. pch24.pl 2015-01]

Patrząc z polskiej perspektywy

Polska - jak do tej pory - nie przyłączyła się w sposób zdecydowany do międzynarodowej akcji pomocy dla uchodźców z Syrii. Z danych przedstawionych przed UDSC wynika, że w 2013 roku udzielono ochrony w Polsce zaledwie 70 Syryjczykom. Inne kraje europejskie zaangażowały się w sprawę znacznie bardziej, przyjmując ich ogromną liczbę na swoje terytoria.

Pomoc udzielana przez Polskę jest symboliczna w porównaniu do wielu naszych bliższych lub trochę dalszych sąsiadów. Konsekwencją tego może być osłabienie głosu RP na arenie międzynarodowej, zachwianie wizerunku Polski jako kraju znanego z działań prodemokratycznych i broniącego praw człowieka.

Zachęcamy do rozpowszechnienia informacji na temat uchodźców syryjskich oraz aktywnego wspierania wszelkich form niesienia pomocy. Zachęcamy również do śledzenia działań podejmowanych przez Fundację Estera.

Uchodźcy syryjscy w Europie:
  • Holandia - ok. 4 000 osób miesięcznie (euroislam.pl);
  • Szwecja - ok. 30 000 (syrianrefugees.eu);
  • Niemcy - 89 000 (en.wikipedia.org) a teraz rozporządzenie mające na celu ograniczenia uchodźców z innych krajów na rzecz syryjskich;
  • Islandia - otwiera swoje granice dla uchodźców syryjskich nie podając ograniczającej ich liczby (Island News Polska);
  • Wielka Brytania - przekazała prawie 1 mld dolarów na pomoc humanitarną oraz otwiera swoje granice dla najbardziej potrzebujących (TVN24);
  • Polska - 114 uchodźców (Urząd do Spraw Cudzoziemców).

IDEA BANK

PLN: 31 1950 0001 2006 0846 8518 0002